• Werkwijze
  • Informatie
  • Mindfulness
  • Training
  • Teaser
  • Teaser
  • Durven
  • Teaser

EMDR

Ingrijpende gebeurtenissen hebben vaak een grote impact op je leven. Soms staat zo’n ervaring dusdanig in je geheugen gegrift, dat je er niet meer van los komt. Is dat het geval, dan bestaat de mogelijkheid tot traumabegeleiding.

Een methode die op een relatief lichte manier ingrijpende gebeurtenissen helpt te verwerken is de EMDR-methode. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een veilig en doeltreffend middel om negatieve ervaringen te verwerken. Het zorgt voor een vermindering van negatieve en een toename van positieve gevoelens. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat EMDR de meest effectieve therapie is voor het verwerken van psychotrauma’s. Daarnaast wordt deze techniek succesvol gebruikt bij angsten, fobieën, pijn en verslavingen.

Hoe werkt EMDR?

In de intakefase wordt zorgvuldig in kaart gebracht waarvan je last hebt en gecheckt of traumabegeleiding de juiste vorm van behandeling is voor jouw probleem. Zoals gezegd kan dat probleem zowel ontstaan zijn vanuit een traumatische ervaring, als ook bestaan uit een angst, fobie, pijn of verslaving. Als het probleem behandelbaar blijkt, wordt er gezamenlijk vastgesteld welke beelden, gevoelens en/of gedachten er aan gekoppeld zijn. Vervolgens brengen we in kaart waar in het lichaam gevoelens worden ervaren en in welke mate zij impact hebben op je welzijn. Naast alle gewaarwordingen die als minder prettig ervaren worden, richten we ons ook op wat we willen bereiken; welke positief beeld, gevoel en/of gedachte zou je willen ervaren ná de behandeling. Als we het plaatje compleet hebben, gaan we beginnen met de daadwerkelijke behandeling. Hierbij volg je mijn hand die op korte afstand voor je ogen heen en weer zwaait.

We bootsen als het ware de Rapid EyeMovement (snelle oogbeweging) uit de slaap na, waardoor verwerking van de emotionele ballast plaatsvindt. Door een serie oogbewegingen (ook wel sets genoemd) komen beeld(en), gedachte(n) en gevoel(ens) in beweging en vindt de (uitgestelde) verwerking plaats. 

Een EMDR-behandeling neemt ongeveer één à anderhalf uur in beslag

Hoelang gaat de begeleiding duren?

Een trauma is altijd een individuele ervaring. Daarom is er geen gemiddelde aan te geven van het aantal behandelingen. In de praktijk zijn er ongeveer 1-5 behandelingen nodig om ervoor te zorgen dat de nare gevoelens verdwenen zijn.

Cookies zijn nodig voor deze website
Met het gebruik van onze diensten
geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.