• Teaser
  • Training
  • Mindfulness
  • Teaser
  • Werkwijze
  • Informatie
  • Durven
  • Teaser

Relatietherapie

Mensen die voor elkaar kiezen, omdat zij van elkaar houden, zijn meestal vastbesloten een lang en gelukkig leven met elkaar te leven.

In het verliefdheidsstadium lijkt het leven één groot feest. Niemand is mooier, liever, intelligenter of unieker dan de nieuwe man of vrouw in jouw leven. Je besluit samen je leven te delen. Langzaam maar zeker verdwijnt de staat van verliefdheid en het leven van alledag keert terug. Je gaat elkaar beter leren kennen. Zag je in je verliefdheid alleen maar de mooie kant van de ander, nu leer je ook andere kanten kennen van je geliefde. Meningsverschillen, irritatie en kleine conflicten steken de kop op. Dit hoort allemaal thuis in een relatie en ligt, naast plezier, aan de basis voor verdieping, intimiteit en groei. Ook wanneer er druk op de relatie ontstaat zien beide partners kans op bevredigende oplossingen.

Soms lijkt het er echter op dat de glans uit de relatie is. Irritaties stapelen zich op. Zaken worden niet meer bevredigend opgelost en onvrede sluipt als een dief in de nacht je relatie binnen. De intimiteit wordt minder of verdwijnt zelfs. Allerlei andere zaken nemen je in beslag. Tijd voor elkaar nemen komt zelden meer voor. Verliefdheid op een ander ligt op de loer, of wellicht de angst daarvoor. Aan de buitenkant ziet jullie relatie er nog hetzelfde uit, maar van binnen heerst onbegrip, frustatie en eenzaamheid. 

Problemen kunnen soms jaren sluimeren, maar manifest worden bij ingrijpende gebeurtenissen zoals verlies van dierbaren of als kinderen het huis voorgoed verlaten.
Herken je je eigen relatie hier geheel of gedeeltelijk in, dan is relatietherapie het overwegen waard.

Werkwijze
Relatietherapie wordt gegeven worden door twee therapeuten, man en vrouw, zelf ook een koppel. Deze 'twee op twee' setting heeft meerdere voordelen. De dynamiek tussen beide partners wordt sneller helder en de communicatiepatronen worden hierdoor duidelijk. Door gespiegeld te worden door het therapeutenpaar kunnen de partners sneller zicht krijgen op hun gedrag naar elkaar toe en beter in staat zijn problemen op te lossen of duidelijk te krijgen hoe en of men verder wil.

Een ander voordeel  van twee therapeuten, man en vrouw. is de andere kijk op zaken. Deze verschillende kijk kan ten volle benut worden. En het voorkomt dat een van de twee partners het gevoel heeft dat de therapeut meer op de hand van de andere partner zou zijn. Door dit evenwicht ontstaat 'veiligheid' en'vertrouwen'.

Voorwaarde voor relatietherapie is de minimale bereidheid van beide partners te investeren in elkaar.